Cauzele apariției bolilor

27.07.2021

Cauzele apariției bolilor în medicina chineza:

CELE ȘAPTE SENTIMENTE
- Bucuria
- Furia
- Tristețea sau suferința sufletească
- Îngrijorarea
- Teama și spaima

Furia afectează ficatul,
Bucuria duce la îmbolnăvirea inimii,
Îngrijorarea slăbește splina,
Teama și spaima aduc prejudicii grave rinichilor,
Tristețea sau suferința sufletească îmbolnăvesc plămânii."

"Mânia (furia) determina mișcarea energiei către partea superioara a corpului,
Bucuria încetinește circulația energetica,
Suferința sufletească și tristețea consuma energia,
Teama și spaima o tulbura, iar
Îngrijorarea duce la stagnarea ei."

BUCURIA
Bucuria excesiva afectează inima se activează excesiv funcția de deschidere a celulelor inimii și se inhiba funcția de închidere a celulelor inimii.
Bucuria încetinește circulația energetica.
Teama și spaima (corespund elementului apa) controlează bucuria (corespunde focului). In situația în care cineva a primit o veste foarte buna (a reușit la un examen, a câștigat o suma mare de bani, ş.a.m.d.) se recomanda ca el sa fie speriat pentru a opri efectul bucuriei excesive. In caz contrar energia inimii va fugi către exterior, ceea ce poate duce la lipsa de energie a inimii și chiar la oprirea acesteia.
Simptomele care apar în situația unei bucurii excesive sunt:
- Palpitații
- Insomnie
- Gândire neclara, - Manifestări maniace (afectarea spiritului)
- Infarct

Medicina tradițională chineza prezintă cele șapte sentimente: bucuria, furia, tristețea, suferința sufletească, îngrijorarea, teama și spaima, specificând faptul ca excesul acestora duce la apariția bolilor. Aceste șapte sentimente, care sunt răspunsuri normale ale organismului la diverși stimuli (interni sau externi) nu provoacă o stare de boală decât atunci când sunt duse la extrem.

Atunci când stimularea emoțional este repetata, brusca sau exacerbata, pragul de adaptabilitate al organismului este depășit, fiind afectate funcțiile sale fiziologice. In această situație neplăcuta vor fi afectate sângele și energia organelor interne, ceea ce va duce la apariția bolii.

FURIA
Furia afectează ficatul și provoacă ascensionarea energiei.
Tristețea și durerea sufletească (ce corespund elementului metal) controlează furia (este asociata elementului lemn).
Simptomele asociate sunt:
- Dureri de cap
- Amețeli
- Creșterea tensiunii
- Atac vascular cerebral
- Irascibilitate
- Fructificații
- Suspine
- Menstruație neregulata

Energia ficatului (lemn) ataca splina și stomacul (pământ). Este situația în care energia elementului lemn este prea puternica și afectează elementul pământ, pe care în mod normal îl controlează. Drept urmare vor interveni următoarele manifestări:
- Insuficiență energetica a splinei
- Energia stomacului urca în loc sa coboare
- Sângerări:
a) la nivelul nasului (cauzate de ascensionarea energiei stomacului)
b) în alte porțiuni ale corpului (din cauza slăbirii splinei: nu mai poate sa își exercite funcția de menținere a sângelui în interiorul vaselor)

O alta situație ce poate apărea din cauza furiei este situația în care elementul controlat (lemn) se întoarce împotriva elementului care îl controlează (metal) Lemnul corespunde ficatului iar metalul este atașat plămânilor. Este vorba de situația în care ficatul se întoarce împotriva plămânilor, ceea ce generează astm.

Din punct de vedere al organelor "pereche", ficatul este organul Yin, care deține energie, iar vezica biliara este organul Yang, ce transporta energia. Excesul de energie la nivelul ficatului va afecta vezica biliara, ducând la incapacitatea de a lua decizii, ce este guvernata de vezica biliara.

TRISTEȚEA ȘI SUFERINȚA SUFLETEASCĂ
Tristețea sau suferința sufletească afectează plămânii, ce corespund elementului metal.
Aceste două sentimente slăbesc energia corpului și o dizolva.
Sentimentul care controlează tristețea sau suferința sufletească este bucuria (focul controlează metalul).

Simptomele cauzate de tristețe sau suferință sufletească sunt:
- Senzația ca spațiul de la nivelul pieptului este prea mic
- Astm
- Plâns excesiv
- Răceli frecvente (slăbirea energiei de apărare)
- Probleme ale pielii
Scăderea energiei pectorale afectează și inima: uneori apar probleme circulatorii.

ÎNGRIJORAREA
Îngrijorarea (gândurile excesive) afectează splina, ce corespunde elementului pământ.
Îngrijorarea produce stagnarea energiei.
Sentimentul care controlează îngrijorarea este furia (lemnul controlează pământul).

Simptomele asociate sunt:
- Palpitații
- Insuficiență energetica a splinei
- Insuficiență sanguina

TEAMA ȘI SPAIMA
Teama și spaima afectează rinichii, care corespund elementului apa.
Atunci când un om este speriat sau îi este teama energia sa va coborî. Traiul în teroare este cel care slăbește cu precădere rinichii. Vezica urinara este de asemenea afectata de aceste două sentimente. Deseori, vezica urinara nu mai este bine controlata.

Pământul (splina) controlează apa (rinichii): îngrijorarea este cea care controlează teama și spaima.
Teama și spaima afectează ficatul și vezica biliara (ficatul corespunde lemnului, iar rinichii apei: atunci când apa este afectata, lemnul va fi și el influențat). Vor rezulta simptome precum:
- Depresie
- Lipsa capacității de decizie
- Confuzie
- Lipsa curajului

Apa (rinichii) nu mai controlează focul (inima); de aici rezultă situația în care focul scapă de sub control:
- Anxietate
- Incapacitatea de a se odihni.

CELE ȘASE SCHIMBĂRI CLIMATICE
Medicina tradițională chineza descrie cele șase "schimbări climatice":
- Vântul
- Frigul
- Umezeala
- Focul
- Arșița verii
- Uniciunea

In mod obișnuit, aceste "schimbări climatice", cunoscute și sub denumirea de "cele șase tipuri de energii", nu provoacă modificări patologice în organism. Acțiunea lor poate determina apariția bolii numai atunci când schimburile climatice sunt bruște sau extreme, sau dacă rezistența organismului este scăzuta. Atunci când sunt privite ca factori ce stau la baza apariției bolilor, aceste schimbări climatice sunt denumite "cele sase energii perverse".
In momentul în care produc îmbolnăvirea, "cele sase energii" invadează corpul, din exterior spre interior, prin piele, nas sau gura.
Afecțiunile provocate de acești factori sunt strâns legate de schimbările de vreme și de mediul înconjurător. De aceea, ele mai sunt denumite și "boli de sezon".

VÂNTUL
Vântul este asociat cu ficatul, lemnul, primăvara, Yang-ul. El poate invada cu ușurință corpul atunci când acesta este transpirat sau în timpul somnului.
Vântul este asociat cu mișcarea și cu activitatea și poate aduce și celelalte "energii perverse" în interiorul corpului, odată cu el. Vântul este considerat cea mai importanta "energie perversa", fiind denumit generic ca fiind "cauza celor o suta de afecțiuni".
Vântul dispersează energia în sus și în exterior
- Având caracter Yang, energia vântului tinde sa urce și sa se extindă.

- Afecțiunile cauzate de vânt se manifesta inițial la nivelul părții superioare a corpului: cap, organe de simț și piele.

Manifestările clinice sunt: dureri de cap, obstrucție nazala, dureri și usturimi în gât, umflarea fetei, transpirații și sensibilitate la vânt.

Apariție rapida și schimbări rapide
- Declanșează afecțiuni acute, cu evoluție rapida, precum febra, bolile infecțioase.

In natura vântul bate în rafale și acțiunea sa este caracterizata de schimbări rapide. Drept urmare, tulburările provocate de vântul patogen sunt însoțite de simptome "migratoare", modificări bruște de stare și instalarea violenta a afecțiunii. Astfel, durerile articulare ce apar se muta, "migrează" în corp.

Un alt exemplu îl constituie urticaria produsa de acțiunea vântului, afecțiune ce da mâncărimi ale pielii și pustule care apar și dispar pe suprafața corpului.

Crează mișcări anormale și bruște
- Spasme, convulsii, ticuri

Posibile afecțiuni
- Atac vascular cerebral
- Ceafă înțepenită cu răceală

Vântul este cel mai des întâlnit primăvara
Cel mai adesea vântul care apare primăvara are o putere foarte mare, el penetrând cu ușurință în interiorul corpului.

FRIGUL
Frigul, deși caracteristic iernii, poate apărea și în alte anotimpuri.
Exista mulți factori care permit frigului patogen sa invadeze corpul:
- îmbrăcămintea prea subțire, neadecvata temperaturii mediului ambiant,
- staționarea în ploaie (umezeala),
- băile în lacuri pe timp geros,
- menținerea corpului transpirat pe timp friguros.

a) Frigul este un factor patogen Yin și drept urmare el va afecta Yang-ul (energia și funcțiile) corpului. Frigul tulbura mecanismul homeotermiei și apar simptome de boala caracteristice: membre reci, scaune diareice conținând resturi alimentare nedigerate, micțiuni frecvente și cantități mari de urina, ş.a.m.d.

b) Acțiunea frigului este însoțită de contracție și stagnare, având drept consecințe apariția unor dezechilibre în mecanismul de închidere și deschidere al porilor, contractarea spasmodica a tendoanelor și meridianelor, împiedicarea circulației normale a energiei și a sângelui. Drept simptome secundare pot fi menționate: durerea, aversiunea fata de frig, lipsa transpirației, posibilitatea limitata de mișcare a membrelor.

c) Frigul afectează cu ușurință partea inferioara a spatelui, genunchii, articulațiile, stomacul, intestinele și ficatul.

UMEZEALA
Umezeala reprezinta tipul de energie predominanta din timpul verii târzii - acel interval dintre vara propriu-zisa și toamna - anotimp care în China este caracterizat de ploi abundente și de căldură. In această perioada, umezeala patogena invadează cu ușurință corpul, din cauza staționarii prelungite în ploaie sau în zone cețoase, din cauza purtării unor haine ce nu permit absorbția transpirației abundente.
a) Umezeala este caracterizează prin greutate și turbiditate crescuta a unor secreții și excreții.
Pacienții se plâng adesea de dureri de cap cu senzația de apăsare în cap și - uneori - în tot corpul; în unele cazuri apare inflamația dureroasa a încheieturilor.
Pe piele pot fi întâlnite leziuni dupuroase sau eczeme zemuinde.
Urina este tulbure, apar scaune ce conțin mucus sau chiar sânge, leucoree purulenta și cu miros înțepător.
b) Umezeala se caracterizează prin vâscozitate și stagnare.
Pacienții au de obicei limba foarte încărcata, scaunele foarte consistente și greu de evacuat, micțiunea este dificila.
Afecțiunile care apar tind sa se prelungească și sunt rebele la tratament.
c) Umezeala afectează Yang-ul și împiedica circulația energiei.
Manifestările clinice includ senzația de greutate în piept, disten sie abdominala, micțiune dificila și cantitate scăzuta de urina, evacuarea dificila a scaunelor ce conțin mucus.
Splina prefera uscăciunea și se teme de umezeala. Din acest motiv, umezeala va afecta funcționarea splinei, provocând senzația de apăsare în epigastru și în abdomen, constipație, edeme. Toate acestea sunt consecințe ale afectării funcțiilor de transport și transformare a fluidelor în corp (asigurate de splina).

FOCUL
Adesea, vara exista un exces de Yang (căldură, lumina) și drept urmare apare "focul". El poate fi însa întâlnit și în alte anotimpuri.
Căldura, arșița și focul sunt manifestări de intensitate diferita ale Yang-ului:
- Căldura este cea mai blânda
- Arșița este o manifestare a Yang-ului ceva mai intensa decât cea a căldurii
- Focul este forma cea mai severa a Yang-ului.

Focul este un factor patogen de natura Yang.
- Acțiunea focului este caracterizata de ardere și deplasare spre partea superioara.
Simptomele ce țin de deplasarea focului spre partea superioară a corpului:
- febra, agitație, sete, transpirație, ulcerații ale mucoasei bucale, dureri ale gingiilor, dureri de cap, ochi congestionați;
- dacă focul patogen atinge mintea apar: insomnii, delir, coma.

Focul (Yang) consuma fluidele (Yin) corpului: atunci când focul arde poate provoca ieșirea forțată a fluidelor către exterior, provocând o deshidratare grava.

Simptomele ce țin de consumarea fluidelor corpului:
- dorință de a consuma multe lichide, buzele și gâtul se usuca, intervine constipația, urina este în cantitate foarte redusa și foarte concentrata.

Focul care invadează corpul stârnește vântul și provoacă perturbații ale funcțiilor sanguine.

1. Excesul de foc afectează meridianul ficatului și tendoanele, stârnind vântul în ficat.
Simptomele "arșiței care stârnește vântul":
- febra mare, coma, convulsii, rigidizarea gâtului, privire fixa.

2. Afectarea sângelui de către foc duce la creșterea vitezei de circulație a sângelui, iar pulsul devine foarte ridicat. In formele severe sângele este scos din vase, ducând la:
- epistaxis, hematurie, sângerări uterine, menoragie.

Focul patogen ce stagnează poate descompune carnea și sângele, ceea ce duce la:
- furuncule, ulcerații, abcese.

CĂLDURA VERII - ARȘIȚA VERII
Arșița sau căldura excesiva este forma predominanta de energie din timpul verii și, spre deosebire de ceilalți factori patogeni, ea nu este întâlnita decât pe durata acestui anotimp.
Bolile pe care le provoacă sunt induse de temperaturi înalte și apar în urma expunerii excesive la soare sau staționarea pentru mai mult timp în locuri supra încălzite și cu ventilație proasta.
Căldura verii este un factor patogen de natura Yang. Simptomele sunt:
- febra ridicata, sete, transpirații excesive, agitație, puls crescut.
Căldura verii este caracterizata de acțiune la nivelul zonelor superficiale, dispersie și consumarea lichidelor corpului.
De obicei, afectează capul și ochii, provocând amețeli și tulburări de vedere.
Căldura verii poate de asemenea sa blocheze funcția de închidere a porilor, menținându-i deschiși. In acest mod vor apare pierderi mari de fluide prin transpirație excesiva. Va apare:
- setea, limba şi gura devin uscate, urina este foarte concentrata, stare de epuizare.
Vara este adesea foarte umeda și, de aceea, căldura patogena este combinata cu umezeala patogena.
Simptome: greutate în cap, senzația de sufocare, anorexie, epuizare, febra și agitație.

USCĂCIUNEA
Toamna este de obicei foarte uscata în China. De aceea, uscăciunea a fost asociata în medicina tradiționala chineza cu acest anotimp.
Uscăciunea consuma lichidele din corp, ducând la:
- uscarea nasului, a gurii şi a gâtului
- apariția de crăpături ale pielii
- pierderea strălucirii parului
- constipație
- reducerea cantității de urina.
Uscăciunea afectează adesea plămânul. Acesta este organul deținător de energie cel mai delicat. Funcțiile plămânului sunt legate de împrăștierea fluidelor și de umezire. Afectarea plămânului va duce la obstrucția funcției de dispersie a fluidelor. Uneori va apare o tuse seacă, însoțită de secreții ce poarta urme de sânge.

ALTE CAUZE ALE APARIȚIEI BOLILOR
- Constituție slaba
- Suprasolicitare
- Activitate sexuala excesiva
- Probleme de nutriție
- Traume fizice
- Paraziți și otrăvuri
- Tratament incorect
- Faptele neconforme cu morala

CONSTITUȚIE SLABĂ
Constituția depinde de:
- Sănătatea părinților în general, și în mod particular de starea lor în momentul concepției viitorului copil
- Sănătatea mamei pe durata sarcinii

Factori ce afectează constituția viitorului copil:
- Concepția în stare de ebrietate
- Mama este prea în vârsta în momentul concepției
- Consumul alcoolului, tutunului sau al drogurilor pe durata sarcinii
- Suportarea unui șoc pe durata sarcinii (afectează energia inimii fătului)

Constituția unei persoane este stabilita în momentul concepției, dar ea poate fi modificata și pe durata sarcinii:
- In momentul concepției, unirea energiei "Cerului și a Pământului" produce noua ființă,
- Energia ancestrala a părinților este transmisa fătului,
- Constituția se fixează în general în acest interval.

Totuși, cei care au o constituție slaba pot sa-și modifice energia printr-un mod de viața echilibrat, prin evitarea stres-ului și a exceselor (de munca sau sexuale), odihna corespunzătoare, alimentație corecta, practica exercițiilor de respirație, exersarea unor sisteme de tehnici de cultivare și întărire a interiorului (practica Qigong-ului și a Taijiquan-ului).
Constituția slaba este indicata prin:
- Urechi mici
- uls slab, leneș
- Limba foarte flasca, fără "spirit"
- Pertusis: indica slăbiciunea dobândita a plămânilor

SUPRASOLICITAREA
In perioada moderna suprasolicitarea este una din cauzele comune ale apariției bolilor. Pentru a o contrabalansa este nevoie de schimbarea modului de viața, de odihna și de exerciții energetice de întărire a interiorului.
Atunci când muncim, noi consumam energie; în momentul odihnei sau al exersării tehnicilor energetice, energia noastră crește.
In viața de zi cu zi noi consumăm energie. Esența corporala constituie însă baza materiala a vitalității noastre pe termen lung.
Energia folosita zilnic poate fi recuperata rapid prin odihna, alimentație și tehnici energetice.

Daca suprasolicitarea este menținută un timp foarte îndelungat (de ordinul anilor), energia nu mai poate fi recuperata suficient de rapid de către splina (prin procesul de digestie). In acest caz, corpul persoanelor respective va începe sa se bazeze pe esența corporala. In acest mod vor fi afectate fluidele corpului și va interveni o insuficiență a Yin-ului corpului. Remedierea acestei situații necesita un timp îndelungat.

a) Suprasolicitare mentala
Este foarte des întâlnita în societățile dezvoltate: orele lungi de stres și de suprasolicitare mentala sunt asociate și cu dezordinea alimentației. Aceste lucruri afectează stomacul, splina și rinichii. Alimentația neregulata (sau mesele consumate seara târziu) pot cauza deficienta energiei stomacului sau a fluidelor stomacului.
b Suprasolicitare fizica
Afectează în principal energia splinei (splina domina cele patru membre). Munca fizica solicita de asemenea un aport sanguin la nivelul tendoanelor/musculaturii ce va fi asigurat de către ficat. De aceea, suprasolicitarea fizica poate duce în timp și la afectarea sângelui ficatului.
Folosirea excesiva a unei parți a corpului (mișcările de repetiție) pot cauza stagnarea energiei în acea parte. Ridicarea excesiva de greutăți poate slabi rinichii și spatele.

Statul excesiv în picioare slăbește de asemenea rinichii.

In scrierile clasice se menționează "cele cinci suprasolicitări":
- Folosirea excesiva a ochilor afectează sângele (inima);
- Menținerea excesiva a poziției culcat va slabi energia (plămânii);
- Șederea îndelungata va afecta musculatura (splina);
- Statul excesiv în picioare slăbește oasele (rinichii);
- Exercițiile fizice în exces vor afecta tendoanele (ficatul).

c) Exercițiile fizice excesive
Acestea duc la slăbirea energiei, afectând și sângele ficatului.
Ele sunt foarte nocive mai ales pentru fete pe durata pubertății, deoarece ulterior vor genera probleme menstruale.
Anumite tipuri de exerciții pot cauza stagnarea energiei în unele porțiuni ale corpului:
Ex: Ridicarea greutăților - cauzează stagnarea energiei la nivelul parții inferioare a spatelui
Ex: Alergarea - duce la stagnarea energiei la nivelul genunchilor
Ex: Tenisul - provoacă stagnarea energiei la nivelul coatelor

d) Lipsa exercițiilor
Exercițiile fizice executate periodic, într-o maniera naturala, permit o buna circulație energetica.
Lipsa exercițiilor fizice produce stagnarea energiei.
Principiul care trebuie respectat este cel al evitării excesului cât și a insuficienței.
Anumite exerciții fizice (Qigong, Taijiquan) sunt apreciate atât pentru exersarea corpului cât și pentru producerea energiei.

ACTIVITATE SEXUALĂ EXCESIVĂ
Activitatea sexuala excesiva slăbește esența rinichilor, în special la bărbați.
Fluidele sexuale masculine sunt manifestarea esenței rinichilor: de aceea pierderea acestor fluide duce la slăbirea temporara a esenței rinichilor.
Fluidele sexuale feminine țin mai mult de Jingye (fluidele corpului mai dense, ce circula prin interiorul corpului).
Fluidele sexuale sunt susținute de către esența dobândita și în mod normal ea nu slăbește. Dar dacă activitatea sexuala este excesiva, corpul nu va avea timp pentru a reface esență dobândita.

Simptomele excesului în viața sexuala sunt:
- Oboseală evidenta
- Apariția ocazionala a amețelilor
- Vedere neclara
- Dureri ale spatelui, în zona inferioare a acestuia
- Slăbiciunea genunchilor
- Urinare frecventa

Din punct de vedere al anotimpurilor se considera ca viața sexuala poate fi un pic mai intensa pe durata primăverii și ar trebui sa fie ceva mai reținută pe durata iernii.
Pe durata tratamentului problemelor sexuale se recomanda reducerea vieții sexuale.

Esența rinichilor slăbește
a) la bărbăti: din cauza excesului vieții sexuale
b) la femei: din cauza nașterilor repetate.

Lipsa vieții sexuale poate fi una din cauzele apariției bolilor.

Dorința sexuala este o măsură a energiei (Yang-ului) rinichilor.
Insuficienta energiei (Yang-ului) rinichilor duce la lipsa libido-ului.
Insuficienta esenței (Yin-ului) rinichilor provoacă interes excesiv fata de viața sexuala, însorit de lipsa capacității de finalizare, vise erotice (în special la femei) și emisie seminala nocturna (la bărbați).
Alte cauze ale unei vieți sexuale neîmplinite: lipsa armoniei în cuplu, probleme sufletești, lipsa fericirii, stres-ul.

PROBLEME DE NUTRIȚIE
Alimentația incorecta este una din principalele cauze ale apariției bolilor.

a) Supraalimentația și malnutriția
Cantitatea de hrana consumata trebuie sa fie adaptata nevoilor organismului. Daca aportul de hrana este fie exagerat, fie insuficient, el poate cauza îmbolnăvirea.

Consumul exagerat de alimente - când este depășit necesarul de elemente nutritive vor fi afectate splina și stomacul, se va acumula flegma și vor stagna elementele nutritive în interiorul corpului. Vor apărea următoarele simptome: eructații însoțite de regurgitări, dureri în epigastru și în tot abdomenul, diaree, vărsături.

Subalimentarea - duce la imposibilitatea creerii bazei necesare pentru producerea sângelui și a energiei. După un timp se ajunge la diminuarea energiei de apărare.

Încercarea de a slabi prin "înfometare" duce la slăbirea energiei splinei. Din cauza faptului ca splina nu mai are o funcționare foarte buna, ea nu va mai putea sa-și exercite cu succes funcțiile de transport și de transformare a fluidelor, ceea ce va provoca stagnarea acestora și creșterea în greutate.

b) Consumul preferențial al unui singur tip de alimente
Necesitate organismului pot fi satisfăcute doar atunci când acesta primește o alimentație echilibrata. Consumul unui singur tip de alimente poate duce la malnutriție sau la alte boli.
De exemplu, populațiile care se hrănesc în exclusivitate cu orez decorticat prezintă o frecvența ridicata a bolii beri-beri.
Locuitorii teritoriilor unde apa nu are iod în cantitate corespunzătoare suferă de tulburări ale glandei tiroide.
Excesul de vegetale crude, de salate sau de fructe slăbește energia splinei, ele fiind contraindicate persoanelor ce au o slăbiciune a acesteia.

Când în alimentație predomină hrana rece va fi slãbita energia splinei putându-se dezvolta răceala și umezeala interioara. Simptomele caracteristice acestei situații sunt: dureri abdominale și diaree.

Alimentele extrem de fierbinți vor duce la eliberarea către exterior a energiei vitale, afectând energia și sângele corpului.

Căldura excesiva, în special cea provenita din fumat și din consumul beuturilor alcoolice, va consuma Yin-ul (fluidele) corpului, provocând uneori chiar și stagnarea sângelui.

De asemenea, consumul exagerat de dulciuri sau făinoase, greimi, produce căldură umeda în corp, cauzând stagnarea energiei și a sângelui.
Simptome: senzația de greutate în piept, amețeli, hemoroizi sângerânzi, furuncule.

Daca mâncarea este limitata doar la câteva feluri, energia interna va avea de suferit.
Gustul picant este absorbit de către plămâni. Energia din mâncarea condimentata este ușor absorbita prin canalul plămânului.
Daca mâncarea este condimentata într-o maniera moderata atunci fiziologia aparatului respirator va fi îmbunătățita.
Excesul de condimente va afecta însă energia plămânilor.

Gustul amar este legat de inima, de sânge și de fluidele corpului (Jingye). Excesul de alimente amare va crește focul de la nivelul inimii, conducând la consumul fluidelor.

Gustul sărat influențează rinichii și oasele. Persoanele ce au probleme cu oasele sau cu rinichii nu vor avea voie sa consume decât alimente ce sunt ușor sărate.

Gustul acru guvernează ficatul și tendoanele. Excesul alimentelor acre va afecta ficatul, provocând rigidizarea tendoanelor și a articulațiilor.

Gustul dulce corespunde splinei și musculaturii. Persoanele ce suferă de afecțiuni ale stomacului și ale splinei vor consuma cât mai puține dulciuri.

c) Consumul de mâncare alterata, toxica sau în condiții neigienice
Aceste situații vor duce la afectarea splinei și a stomacului. Semne clinice: grețuri, vărsături, diaree, dureri în epigastru și abdomen.

TRAUME FIZICE
Traumele fizice cauzează stagnarea sângelui și a energiei.
Traumele ușoare duc la stagnarea energiei, în timp ce traumele grave produc stagnarea sângelui.
In general, în cazul traumelor se observa afectarea regiunilor musculare însoțită de dureri, sângerări, lezarea tendoanelor și în unele cazuri grave chiar şi a organelor interne, fracturarea oaselor, dislocarea articulațiilor, ş.a.m.d.
Un pericol foarte mare îl constituie invadarea corpului, prin porțiunile rănite, a energiilor patogene, ceea ce în unele cazuri poate duce chiar la coma sau convulsii.

PARAZIȚI ȘI OTRĂVURI
Infestarea cu paraziți este foarte des întâlnita la copii.
Factorii care contribuie la infestare: hrana insuficienta, consumul excesiv de grăsimi și de dulciuri, ce conduc la creșterea umezelii (ce este mediul perfect pentru paraziți sau pentru ciuperci).

TRATAMENTUL INCORECT

Tratamentul incorect poate duce la agravarea unei afecțiuni.
De exemplu: folosirea unei proceduri ce tonifica Yang-ul (energia) în situația în care ar trebui de fapt sa întărească Yin-ul.
Un alt exemplu îl constituie (întărirea Yin-ului) creșterea umezelii atunci când în organism exista retenție de apa.

FAPTELE NECONFORME CU MORALA (conform teoriei din Qigong)

Qigong-ul pune un foarte mare accent pe morala. Se spune mereu:
"Pune morala pe primul loc"
sau:
"Morala ridicata, nivel avansat în practica".
Morala nu are însa legătură numai cu nivelul practicantului de tehnici energetice, ci și cu sănătatea noastră. Atunci când noi punem accentul pe morala, când facem fapte bune, când acceptam numai gânduri pozitive, când rostim numai adevarul, intram în rezonanta cu un câmp pozitiv foarte puternic aflat în Univers.

Aceasta rezonantă apare la nivelul câmpului conștiinței noastre (Yin), dar se va regăsi și la nivelul componentelor materiale (Yang), al corpului.

In cazul în care noi suntem obișnuiți cu "minciuna necesara", spunând lucruri care nu sunt reale, dar a căror rostire o consideram necesara celor cu care ne întâlnim, atunci când acceptam gânduri urâte despre cei din jurul nostru, în momentele în care cu voia sau fără voia noastră facem fapte rele, noi declanșam un mecanism ce duce la umplerea câmpului nostru (al conștiinței dar și al corpului) cu semnale care ne vor perturba normalitatea. In timp vor apărea tensiuni la nivelul conștiinței, vor fi afectate diferite parți ale corpului ce au legătură cu locurile în care se afla semnalele de nemulțumire ale celor pe care i-am afectat.

O persoana morala este o persoana sincera, fericita, sănătoasă. In interiorul sau nu exista tensiuni, nu exista blocaje. Atunci când ne putem deschide faţa de toate persoanele cu care ne întâlnim, atunci când noua, dar și lor, le va făcea plăcere sa ne întâlnim, momentul întâlnirii va duce la crearea unui câmp nou (obținut din rezonanta câmpurilor individuale). Acest nou câmp va avea mai multa putere decât câmpurile individuale și va influența pozitiv persoanele ce fac parte din el.

Medicina tradițională chineza folosește mecanismul descris de teoria Yin - Yang:
"In mijlocul Yin-ului apare Yang-ul,
Yang-ul este cel care activează Yin-ul."

Câmpul are caracter Yin. Noul câmp obținut prin rezonanța a doua sau mai multe câmpuri, ce au aceleași caracteristici (aceeași parametri), va produce în timp modificări la nivelul Yang-ului, al structurii materiale.

Persoanele cu o morala avansata vor intra cu ușurință în rezonanța cu alte persoane ce pun accentul pe morala, pe când cei care nu sunt atât de dispuși sa-și asume realitatea, ci doresc sa o transforme prin minciuna, prin fapte negative, vor intra mai ușor în rezonanța cu partea "mai puțin pozitiva" a Universului.

In acest câmp, "nu tocmai bun", se găsesc semnale ce nu permit relaxarea, intrarea într-o stare de liniște sufleteasca, de echilibru. Ceea ce se va afla în câmpul acestor din urma persoane va fi mai degrabă stres-ul decât împăcarea, boala și nu sănătatea, supărarea și nu fericirea.
Înțelegerea și asumarea acestor lucruri este foarte importanta.

Aceste rânduri au fost preluate din cartea Maestrului Cezar Culda; "Medicina Tradiţionala Chineza şi Qigong-ul Terapeutic"

Sursa aici

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți